Felicitări pentru decizie!
PRIMUL MATERIAL te așteaptă pe E-MAIL.
Dă SHARE pe Facebook.
Cât ești de pregătit pentru o discuție cu
pacientul despre tratamentul cu ANTIBIOTIC?
Toți pacienții se așteaptă să fim experți încă din din prima zi în farmacie.
Să cunoaștem clasele de antibiotice, să știm totul despre interacțiunile cu alte medicamente, despre reacțiile adverse și, mai ales, să le răspundem la toate nelămuririle…
Stresul vine din toate părțile.
Ne e teamă de întrebările pe care pacienții ar putea să ni le pună despre un anumit antibiotic și sunt situații în care ei sunt chiar mai informați decât noi pe acest subiect.
Este foarte trist că ne începem cariera cu un super entuziasm, ca să realizăm că teoria și practica sunt total diferite și că deținem informații pe care prea puțin le aplicăm în realitate.
Și, realist vorbind, antibioticele și probioticele constituie un subiect dificil de memorat și înțeles.
Iar informația este atât de vastă, încât nu e deloc ușor să îți amintești strict acele lucruri importante pe care să le transmiți pacientului.
Păi hai să ne gândim…
În primul rând, este extrem de important să avertizezi pacientul cu privire la reacțiile adverse care pot apărea (apropo, ai auzit vreodată de colita pseudomembranoasă, afecțiune datorată consumului crescut de antibiotice, care poate pune în pericol viața pacientului?
Apoi, de cele mai multe ori, pacientul solicită și alte suplimente sau produse OTC sau este deja în tratament cu alte medicamente care pot să interacționeze cu antibioterapia.
Și ce facem dacă medicul nu a trecut pe rețetă doza de antibiotic, situație în care suntem obligați să o calculăm?
Iar apoi sunt acele situații în care trebuie să convingi pacientul de importanța administrării unui probiotic pe durata antibioterapiei.
Consilierea pacientului în astfel de situații nu e deloc simplă, iar modul corect de administrare este obligatoriu pentru ca efectul terapeutic să fie cel urmărit.
Și cum faci să reții atât de multe informații și să scapi de stresul de a comite o eroare de eliberare?
Adevărul e că pacientul simte dacă suntem siguri pe noi și dacă facem consiliere și nu doar simplă vânzare. Și de aici vine respectul lui față de noi și față de această profesie.
O prescripție cu antibiotic îți poate da, într-adevăr, multe bătăi de cap.
Și asta pentru că riscul la care este supus pacientul dacă nu face corect tratamentul este extrem de serios.
Ne-a fost de multe ori teamă că am eliberat un OTC sau un supliment care ar putea să interacționeze cu antibioticele de pe o prescripție.
Și asta nu din rea voință, ci pur și simplu din frică sau din necunoaștere.
Dacă a fost frustrant pentru noi?
Cu siguranță, DA! E greu să treci prin atât de multe examene dificile, iar în fața pacientului să nu reușești să sintetizezi esențialul din tone de teorie acumulată.
Presiunea pe care am avut-o când a trebuit să calculăm doza unui antibiotic pentru un copil a fost enormă.
Iar discuțiile în contradictoriu cu pacienții care NU înțelegeau de ce nu le eliberăm antibiotic în diverse situații în care NU era cazul au fost nenumărate, înainte să deținem informațiile necesare pentru a reuși să îl facem pe pacient să înțeleagă conduita noastră.
ANTIBIOTICE și PROBIOTICE
-Ghidul Practic De Farmacie-
CAPITOLUL I
CAPITOLUL II
Noi, Anca Dome și Cristina Boț, suntem doi farmaciști pasionați de dezvoltare profesională și training în domeniul farmaceutic.
În mai puțin de 2 ani am lucrat cu peste 400 de Farmaciști și Asistenți în Cel mai mare Training Online despre Consilierea Pacientului în Farmacia de Comunitate din România.
Din dorință de schimbare și pasiune, am creat o Comunitate de peste 20.000 de Farmaciști și Asistenți începători și cu experiență, iar scopul nostru principal este să devenim mai buni și să creștem împreună, prin informare și educare continuă.
Dacă ai întrebări sau ai nevoie de informații pe care nu le-ai găsit pe această pagină, nu ezita sa ne contactezi!
Te vom ajuta cu mare plăcere.