fbpx

Ghid Practic de Farmacie

ANTIBIOTICE și PROBIOTICE

Te ajutăm să reții cele mai importante aspecte despre Antibiotice și Probiotice pe care le vei putea aplica imediat în Farmacie cu Pacientul.

Preț 147 lei

Cât ești de pregătit pentru o discuție cu pacientul despre tratamentul cu antibiotic?

Toți pacienții se așteaptă să fim experți încă din prima zi în farmacie. Să cunoaștem clasele de antibiotice, să știm totul despre interacțiunile cu alte medicamente și despre reacțiile adverse și, mai ales, să le răspundem la toate nelămuririle

Stresul vine din toate părțile.

Ne e teamă de întrebările pe care pacienții ar putea să ni le pună despre un anumit antibiotic și sunt situații în care ei sunt chiar mai informați decât noi pe acest subiect.

Este foarte trist că ne începem cariera cu un super entuziasm, ca să realizăm că teoria și practica sunt total diferite și că deținem informații pe care prea puțin le aplicăm în realitate.

Și, realist vorbind, antibioticele și probioticele constituie un subiect dificil de memorat și înțeles.

Iar informația este atât de vastă, încât nu e deloc ușor să îți amintești strict acele lucruri importante pe care să le transmiți pacientului.

De ce se pot complica lucrurile în cazul unei prescripții cu antibiotic?

Păi hai să ne gândim…

În primul rând, este extrem de important să avertizezi pacientul cu privire la reacțiile adverse care pot apărea (apropo, ai auzit vreodată de colita pseudomembranoasă, afecțiune datorată consumului crescut de antibiotice, care poate pune în pericol viața pacientului?)

Apoi, de cele mai multe ori, pacientul solicită și alte suplimente sau produse OTC sau este deja în tratament cu alte medicamente care pot să interacționeze cu antibioterapia.

Și ce facem dacă medicul nu a trecut pe rețetă doza de antibiotic, situație în care suntem obligați să o calculăm?

Iar apoi sunt acele situații în care trebuie să convingi pacientul de importanța administrării unui probiotic pe durata antibioterapiei.

Consilierea pacientului în astfel de situații nu e deloc simplă, iar modul corect de administrare este obligatoriu pentru ca efectul terapeutic să fie cel urmărit.

Și cum faci să reții atât de multe informații și să scapi de stresul de a comite o eroare de eliberare?

Nu vom uita niciodată blocajul pe care l-am avut în farmacie atunci când am ținut în mână prima prescripție cu antibiotic!

Adevărul e că pacientul simte dacă suntem siguri pe noi și dacă facem consiliere și nu doar simplă vânzare. Și de aici vine respectul lui față de noi și față de această profesie.

O prescripție cu antibiotic îți poate da, într-adevăr, multe bătăi de cap.

Și asta pentru că riscul la care este supus pacientul dacă nu face corect tratamentul este extrem de serios.

Ne-a fost de multe ori teamă că am eliberat un OTC sau un supliment care ar putea să interacționeze cu antibioticele de pe o prescripție.

Și asta nu din rea voință, ci pur și simplu din frică sau din necunoaștere.

Dacă a fost frustrant pentru noi?

Cu siguranță, DA! E greu să treci prin atât de multe examene dificile, iar în fața pacientului să nu reușești să sintetizezi esențialul din tone de teorie acumulată.

Presiunea pe care am avut-o când a trebuit să calculăm doza unui antibiotic pentru un copil a fost enormă.

Iar discuțiile în contradictoriu cu pacienții care NU înțelegeau de ce nu le eliberăm antibiotic în diverse situații în care NU era cazul au fost nenumărate, înainte să deținem informațiile necesare pentru a reuși să îl facem pe pacient să înțeleagă conduita noastră.

Ce îți propunem noi, care este soluția noastră concretă?

Un Ghid Practic despre Antibiotice și Probiotice, sub forma unui E-book

Te invităm să descoperi cum poți reține simplu și rapid informațiile cele mai importante și folosite în Farmacie despre Antibiotice și Probiotice.

 • E-bookul este format din 2 capitole principale în care vom aborda separat cele 2 subiecte.
 • Vei primi peste 120 de pagini în care îți descriem structurat, prin desene și scheme, informațiile de care ai nevoie.
 • Pentru a învăța mai ușor, am pregătit pentru tine cazuri clinice reale, din farmacie.
 • Vestea bună este că poți folosi acest e-book dacă lucrezi deja în domeniul farmaceutic, dar și dinainte să îți începi cariera, dacă ești încă student sau cursant.
 • Iar avantajul de a primi această carte în format electronic este că o poți accesa de pe laptop sau telefon, astfel încât să îți fie la îndemână de fiecare dată când ai nevoie, chiar și când ești cu pacientul în farmacie.
 • Totul ca să reușești să ajungi la final să nu îți mai fie teamă să faci o recomandare unui pacient aflat în tratament cu antibiotice.
 • Să ai informația super structurată și să știi cum să explici pacientului de ce este necesar să administreze un probiotic, de ce nu îi poți elibera antibiotic pentru răceală și multe alte aspecte de care te vei lovi în practica din farmacie.

Despre Noi

DESPRE ANCA DÖME

Am studiat îndeaproape farmacia de comunitate din România și, comparând cu situația din alte țări europene, am descoperit și am analizat toate aspectele care pot fi îmbunătățite în domeniul farmaceutic de la noi din ţară.

Momentul zero, cel de ”aha”, a fost când am descoperit că pasiunea mea este aceea de a-mi ajuta colegii să devină cât mai buni în consilierea pacienților, în formularea de scheme de tratament şi în a le reţine foarte simplu şi uşor.

Atunci am decis să mă acreditez ca formator și să încep acest proiect online, prin care să pot ajuta un număr cât mai mare de oameni din domeniul farmaceutic, fie ei colegi sau viitori colegi.

DESPRE CRISTINA BOȚ

Am experiență în farmacia de comunitate de peste un deceniu și am lucrat într-un număr foarte mare de farmacii.

După câțiva ani de experiență mi-am dat seama că îmi place foarte mult să îmi ajut colegii și să lucrez cu începători, pe care i-am adus în puncte cheie ale carierei lor.

Îmi place să descopăr în oameni pasiunea pentru farmacie și să fiu tot timpul la curent cu noutățile din acest domeniu.

În timp, pasiunea mea a devenit aceea de a învăța oamenii, de a-i ajuta să scape de frici și de a le face trecerea de la statutul de începător la cel de profesionist în domeniul farmaceutic cât mai ușoară.

De aceea am spus DA din suflet acestui proiect, pentru a putea ajuta un număr cât mai mare de colegi sau viitori colegi și nu doar personalul din farmacia în care lucrez.

 • Sunt formator, am certificarea prin care pot preda adulților cursuri de formare profesională.
 • Sunt antreprenor, deschisă tot timpul către evolutie, nou, autenticitate și leadership.
 • Am fost profesor la Catedra de Farmacoterapie la Școala Postliceală FEG Education pentru asistenți medicali de farmacie.
 • Am format zeci de asistenți și farmaciști, în practică sau angajați, cu rezultate excelente.  
90736600_226186041834430_1853633526184804352_n

BENEFICII

Iată cele mai importante beneficii pe care le ai dacă decizi să accesezi E-bookul:

Preț 147 leiCe vei primi concret în fiecare capitol din acest e-book? (Dă click pe capitole pentru a vedea detaliile)

 1. Să înțelegem logic cum funcționează antibioticele!
 2. În ce situații nu sunt recomandate antibioticele?
 3. Cum convingi pacientul să nu administreze antibiotic în cazul virozelor?
 4. De ce devin bacteriile rezistente la antibiotice?
 5. Cum putem memora ușor antibioticele?
 6. Interacțiuni ale antibioticelor.
 7. Antibioticele și alcoolul.
 8. Antibioticele și contraceptivele orale.
 9. Reacții adverse comune ale antibioticelor.
 10. Antibioticele în sarcină și alăptare. Abordarea corectă în farmacie.
 11. Tips-uri și aspecte importante – antibioticele cu cel mai mare rulaj în farmacie.
 12. Calculul dozelor în antibioterapie.
 13. Cazuri clinice în farmacia de comunitate – prescripții cu antibiotice.
 1. Să înțelegem probioticele.
 2. De ce să recomanzi de fiecare dată probiotic asociat cu antibioterapia.
 3. Ce se întâmplă când apar dezechilibre în microflora benefică.
 4. Tipuri de probiotice.
 5. Beneficiile probioticelor.
 6. Regimul alimentar care ajută pacientul să refacă microflora organismului.

Ce pierzi dacă ratezi acest E-book?

 • Nu toți oamenii au dorința de a evolua profesional sau de a se afirma în echipa în care lucrează.  
 • Dar dacă tu faci parte din acea categorie de oameni care vor mai mult, ratând acest e-book, o vei face în condiții mai grele și într-un timp mult mai îndelungat decât o poți face dacă accesezi direct aceste informații structurate.
 • Vei pierde șansa de accesa cunoștințele din ani buni de practică farmaceutică a doi oameni extrem de pasionați de această profesie, care își doresc enorm să te ajute și să te susțină pe parcursul creșterii tale profesionale.
 • Te vei confrunta, în continuare, cu teama de a nu ști cum să răspunzi la întrebările pacienților care vin cu prescripții cu antibiotic, mai ales în cazul celor aflați în situații delicate (cu tratamente cronice, cu stări speciale, de tipul sarcinii și alăptării, care solicită anumite OTC-uri sau suplimente).
 • Nu vei ști cum să gestionezi pacienții dificili care solicită antibiotic în situații în care nu e necesar.
 • Nu vei ști cum să abordezi pacienții care nu înțeleg de ce medicul nu le-a recomandat probiotic pe parcursul tratamentului cu antibiotic și vei putea ajunge să creezi situații tensionate, din lipsă de experiență.
 • Nu vei fi colegul cel mai informat din echipa ta 🙂
 • Vei trimite, în continuare, anumite categorii de pacienți la medic, pentru că nu vei ști cum să îi ajuți și îți va fi frică să le faci recomandări sau să calculezi corect o doză de antibiotic.

Testimoniale - ce spun alții despre noi 🙂

Contact

Dacă ai întrebări sau ai nevoie de informații pe care nu le-ai găsit pe această pagină, nu ezita să ne contactezi! Te vom ajuta cu mare plăcere.